Skip to main content

Tetova News - Lajmet e fundit

Këtij djaloshi i rritet truri … brenda hundës

 Një djalosh i vogël, të cilit i rritet truri brenda hundës, ngjan me personazhin e Pinokut, thotë mamaja e tij.
Ollie Trezise ka lindur me një problem të rrallë: që bën që truri i tij të rritet në hundë përmes një të çare në kafkë.
Djaloshi 21-muajsh i është nënshtruar disa operacioneve të dhimbshme për të mundësuar që të marrë frymë.
Por mamaja e tij, Amy Poole, 22 vjeç, thotë se djalin po e sulmojnë me komente nga më të rëndat.
Disa i thonë se është i shëmtuar, të tjerë thonë se nuk duhej të lindte kurrë.
Nëna e dy fëmijëve nga Uellsi thotë se i thyhet zemra kur dëgjon këto komente.
“Njëherë një grua më tha se nuk duhet ta lindja kurrë atë. Gati sa nuk shpërtheva në lot”.
“Për mua, Ollie është perfekt. Ai është Pinoku im dhe jam krenare për të”
Mjekët e kishin paralajmëruar përpara se të lindte beben se ai ka një problem, por ajo mbeti e shokuar kur Ollie erdhi në jetë.
Ollie i është nënshtruar një operacioni, duke i çarë kafkën për të hequr qeskën e tepërt të lëngjeve të trurit dhe për të rindërtuar hundën.
Mjekët druheshin se ai mund të marrë ndonjë sëmundje ose infeksion, në rast se thyente hundën.
Në të ardhmen, ai do u nënshtrohet të tjera operacioneve, ndërsa mjekët thonë se do jenë në varësi të ecurisë së tij.
Tani mamaja thotë se ka nisur një fushatë për të ndërgjegjësuar gratë e tjera për këtë problem, por edhe kundër talljes së fëmijëve me këtë simptomë.
Popular posts from this blog

KADARE ME «KUSH E SOLLI DORUNTINËN» U NXIT SHQIPTARËVE ARMIQËSINË ME PERËNDIMIN DHE E BËN IDEATORIN E BESËS PËRDHUNUES TË MOTRËS

Novela e Ismail Kadare, «Kush e solli Doruntinën», e botuar për herë të parë në vitin 1980, mbahet si një nga kryeveprat e këtij shkrimtari. Por kjo novelë, që më pas është quajtur dhe roman, siç ka ndodhur me pjesën më të madhe të novelave të Ismail Kadare, është në fakt një projektim në të shkuarën, me bazë një legjendë të vjetër, i paradigmave ideologjike të propa­gandës së regjimit komunist, të kohës kur u shkrua kjo novelë. Më konkretisht, Kadare letrarizon, me një pro­jek­tim në të shkuarën, paradigmën izolacioniste antiperëndi­more, sipas së cilës gjendja e Shqipërisë komuniste, e kohës kur shkrua­nte autori, si e rrezikuar nga Lindja dhe Perëndimi dhe e izoluar prej tyre, qe një vazhdim i një linje të gjithkoh­shme të historisë shqiptare. Pikërisht Kadare këtë e paraqit tek novela «Kush e solli Doruntinën», e cila u botua në vitin 1980, menjëherë pas prishjes së Shqipërisë enveriane me Kinën, aleatin e vet të fundit të madh. Tash Shqipëria komu­niste i shihte si njëlloj armiq …

KUSH ESHTE HAMLETI?

Nga Profesor Alfred Uçi

Një kritik ka thënë se emrin e Hamletit e dinë të gjithë njerëzit, jo vetëm ata që e kanë lexuar tragjedinë shekspiriane ose që e kanë parë në skenë e në ekran. E me gjithë këtë, para ndërgjegjes estetike njerëzore mbetet pa përgjigje përfundimtare pyetja enigmë: Ç’është Hamleti? Nuk besojmë të ketë një figurë tjetër letrare, për të cilën të jenë zhvilluar shekuj me radhë diskutime pa fund dhe të jenë dhënë aq shumë përgjigje të mençura, të thella, origjinale, ndonëse të pamjaftueshme, se sa për Hamletin(Është llogaritur se zbërthimit të Hamletit i janë kushtuar rreth 25 mijë studime kritiko-letrare). Pyetjes së parë, mund t’i shtohet një pyetje e dytë: A mund të ketë në përgjithësi përgjigje shterruese për këtë çështje? Në përpjekjet për të dhënë shpjegime, në krye qëndron vetë drama e Shekspirit, që bart jo vetëm enigmën, por edhe mundësinë e deshifrimit të saj të saktë. Më mirë se Shekspiri, kush mund ta dinte se ç’është Hamleti! Prandaj vëmendja kryesore dre…

ISMAIL KADARE TEK «URA ME TRI HARQE» I PARAQET SHQIPTARËT SI TRIBU XHUNGLE QË EDHE URËN E PARË TË GURTË UA NDËRTUAN SLLAVËT

Novela e Ismail Kadare, «Ura me tri harqe», e botuar së pari në vitin 1978, si pjesë e triptikut (tre novela) me të njëjtin titull, dhe e ribotuar me disa ndryshime në periudhën paskomuniste (këtu i referohem botimit më të fundit, të vitit 2004), mba­het si një nga kryeveprat e Ismail Kadare. Ajo është përkthyer në shumë gjuhë të huaja, por si për të gjithë librat e Kadaresë nuk kemi të dhëna për numrin e kopjeve të botuara dhe të shitura në gjuhë të huaj. Megjithatë, edhe për aq sa është botuar dhe lexuar nga të huajt, ky libër i ka bërë një dëm të madh nacionit (kom­bit) shqiptar, se sipas këtij libri shqiptarët dalin si një popull shumë më i prapambetur se fqinjët në prag të okupimit turk (ngjarjet në novelë zhvillohen në gjysmën e dytë të shekullit XIV), që në këtë kohë nuk kanë ndërtuar as ura të thjeshta prej guri, dhe habiten kur dëgjojnë se mund të ndër­tohet një e tillë. Novela është një projektim në të shkuarën e lar­gët mesjetare e paradigmës ideologjike komuniste të kohës …