Skip to main content

Tetova News - Lajmet e fundit

Pak eufori për propozimet e Athinës


Në fillim të një maratone të pashembullt të BE-së për Greqinë, në Bruksel po duket pak eufori. Në mesin e ministrave të Financave të vendeve të Eurozonës ka shumë pyetje dhe rezerva ndaj paketës greke të kursimeve dhe të reformave. “Ka disa që janë shumë skeptikë, të tjerë janë më pak”, thotë Edward Scicluna nga Malta, më lidhje me situatën e komplikuar.

Në diskutim është një program i ri ndihmash me një afat prej tre vjetësh dhe një vëllim prej 74 miliardë eurosh. Por këtë nuk ekziston deri tani konsens, e madje përkundrazi ka të ngjarë që tensionet të shtohen. Propozimet greke “duken relativisht të komplikuara si nga përmbajtja edhe sa i përket çështjes së besimit” – tha shefi i eurogrupit Jeroen Dijsselbloem.

Skepticizëm dhe mosbesim

Shumica e 19 vendeve të Eurozonës janë skeptikë, dhe duan që në ristrukturimin e aparatit shtetëror të ndërmerret më shumë se deri tani. për të filluar negociatat për shpëtimin. Mes tyre është Gjermania. “Për një program të tretë ndihme masat nuk janë të mjaftueshme” tha përmbledhtas ministri sllovak i Financave Peter Kazimir, i cili konsiderohet ndjekës i vijës së ashpër në klubin e ministrave të Eurozonës. Disa ministra të tjerë insistojnë për angazhime konkrete, që reformat të zbatohen në praktikë. “Privatizimet nuk janë zbatuar kurrë, prandaj na duhet një garanci,” – thotë ministri austriak i Financave Hans Jörg Schelling.

“Ne sigurisht nuk mund të mbështetemi në premtime,” thotë ministri gjerman i Financave Wolfgang Schäuble, i cili i konsideron propozimet e Athinës si të pamjaftueshme. Situata në Greqi është “shkatërruar muajt e fundit në mënyrë të jashtëzakonshme” – deri në ditët dhe orët e fundit – tha Schäuble. Sipas një raporti në “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” Schäuble u ka dërguar vendeve të tjera të Eurozonës një letër, sipas së cilës ka dy mundësi: ose Athina të përmirësohet, ose Greqia duhet të largohet nga zona euros për të paktën pesë vjet.

Grexit i përkohëshëm

Ministria gjermane e Financave ka sugjeruar ndër të tjera se Greqia të transferojë një vlera pasurie që shkojnë në 50 miliardë euro në një fond besimi, i cili duke i shitur ato siguron para për shlyerjen e borxhit. Mënyra e dytë: me Athinën të negociohet për një periudhë të përkohëshme daljeje nga Eurozona. Gjatë kësaj periudhe të paktën pesëvjeçare ajo largohet nga bashkimi monetar dhe ristrukturon borxhin e saj. Megjithatë, Greqia mbetet anëtare e BE-së dhe vazhdon të marrë “mbështetje të mëtejshme ndihmash për stimulimin e ekonomisë, ndihma humanitare dhe teknike.”

Sipas agjencive të lajmeve për planet e propozuara nga ministri gjerman i Financave Wolfgang Schäuble, ky ka rënë më parë dakord me kancelaren Angel Merkel dhe me kryetarin e Partisë Social-Demokrate Sigmar Gabriel.

Deri tani nuk është folur për ndonjë grexit të përkohëshëm, prandaj dhe nuk është e qartë se sa mbështetës ka Schäuble për propozimin e tij ndër kolegët e tij të Eurozonës.

Nga Athina mësohet se qeverisë greke nuk i është paraqitur zyrtarisht ndonjë propozim për largim të përkohëshëm nga zona euros.

Ka edhe optimistë

Ministri francez i Financave, Michel Sapin, dhe ai i Italisë, Pier Carlo Padoan, u shprehën optimistë në lidhje me propozimet e Athinës. Pozitivisht u shpreh edhe presidenti francez François Hollande. Sapin është përkrahës i fortë i qëndrimit të Greqisë në Eurozonë, por edhe ai thekson që Athina duhet t’i precizojë propozimet e saj.

Gjatë së dielës (12.07) do të zhvillohet një takim i dyfishtë i kryetarëve të shteteve dhe të qeverive të BE-së. Në orën 16:00 do të takohen fillimisht në Bruksel shefat e shteteve dhe të qeverive të 19 vendeve të Eurozonës dhe më pas në orën 18:00 do të zhvillohet takimi i madh me të 28 vendet anëtare të BE-së. Nga këto takime pritet një sinjal nëse Greqisë do t’i akordohet një paketë e tretë ndihmash, me vlerë prej rreth 74 miliardë euro, sikurse ka kërkuar qeveria e Athinës.

DW

Popular posts from this blog

KADARE ME «KUSH E SOLLI DORUNTINËN» U NXIT SHQIPTARËVE ARMIQËSINË ME PERËNDIMIN DHE E BËN IDEATORIN E BESËS PËRDHUNUES TË MOTRËS

Novela e Ismail Kadare, «Kush e solli Doruntinën», e botuar për herë të parë në vitin 1980, mbahet si një nga kryeveprat e këtij shkrimtari. Por kjo novelë, që më pas është quajtur dhe roman, siç ka ndodhur me pjesën më të madhe të novelave të Ismail Kadare, është në fakt një projektim në të shkuarën, me bazë një legjendë të vjetër, i paradigmave ideologjike të propa­gandës së regjimit komunist, të kohës kur u shkrua kjo novelë. Më konkretisht, Kadare letrarizon, me një pro­jek­tim në të shkuarën, paradigmën izolacioniste antiperëndi­more, sipas së cilës gjendja e Shqipërisë komuniste, e kohës kur shkrua­nte autori, si e rrezikuar nga Lindja dhe Perëndimi dhe e izoluar prej tyre, qe një vazhdim i një linje të gjithkoh­shme të historisë shqiptare. Pikërisht Kadare këtë e paraqit tek novela «Kush e solli Doruntinën», e cila u botua në vitin 1980, menjëherë pas prishjes së Shqipërisë enveriane me Kinën, aleatin e vet të fundit të madh. Tash Shqipëria komu­niste i shihte si njëlloj armiq …

KUSH ESHTE HAMLETI?

Nga Profesor Alfred Uçi

Një kritik ka thënë se emrin e Hamletit e dinë të gjithë njerëzit, jo vetëm ata që e kanë lexuar tragjedinë shekspiriane ose që e kanë parë në skenë e në ekran. E me gjithë këtë, para ndërgjegjes estetike njerëzore mbetet pa përgjigje përfundimtare pyetja enigmë: Ç’është Hamleti? Nuk besojmë të ketë një figurë tjetër letrare, për të cilën të jenë zhvilluar shekuj me radhë diskutime pa fund dhe të jenë dhënë aq shumë përgjigje të mençura, të thella, origjinale, ndonëse të pamjaftueshme, se sa për Hamletin(Është llogaritur se zbërthimit të Hamletit i janë kushtuar rreth 25 mijë studime kritiko-letrare). Pyetjes së parë, mund t’i shtohet një pyetje e dytë: A mund të ketë në përgjithësi përgjigje shterruese për këtë çështje? Në përpjekjet për të dhënë shpjegime, në krye qëndron vetë drama e Shekspirit, që bart jo vetëm enigmën, por edhe mundësinë e deshifrimit të saj të saktë. Më mirë se Shekspiri, kush mund ta dinte se ç’është Hamleti! Prandaj vëmendja kryesore dre…

ISMAIL KADARE TEK «URA ME TRI HARQE» I PARAQET SHQIPTARËT SI TRIBU XHUNGLE QË EDHE URËN E PARË TË GURTË UA NDËRTUAN SLLAVËT

Novela e Ismail Kadare, «Ura me tri harqe», e botuar së pari në vitin 1978, si pjesë e triptikut (tre novela) me të njëjtin titull, dhe e ribotuar me disa ndryshime në periudhën paskomuniste (këtu i referohem botimit më të fundit, të vitit 2004), mba­het si një nga kryeveprat e Ismail Kadare. Ajo është përkthyer në shumë gjuhë të huaja, por si për të gjithë librat e Kadaresë nuk kemi të dhëna për numrin e kopjeve të botuara dhe të shitura në gjuhë të huaj. Megjithatë, edhe për aq sa është botuar dhe lexuar nga të huajt, ky libër i ka bërë një dëm të madh nacionit (kom­bit) shqiptar, se sipas këtij libri shqiptarët dalin si një popull shumë më i prapambetur se fqinjët në prag të okupimit turk (ngjarjet në novelë zhvillohen në gjysmën e dytë të shekullit XIV), që në këtë kohë nuk kanë ndërtuar as ura të thjeshta prej guri, dhe habiten kur dëgjojnë se mund të ndër­tohet një e tillë. Novela është një projektim në të shkuarën e lar­gët mesjetare e paradigmës ideologjike komuniste të kohës …