Skip to main content

Tetova News - Lajmet e fundit

“Burimet e Sharrit” nga Tetova fitojnë çmimin e parë ne rajon

20130507162623

Nga data 4 deri më 7 maj, në Radovish u mbajtë festivali i IX ndërkombëtarë i i folklorit të përpunuar ”Takimet e Pashkeve” 2013.

Skena e hapur e Orahovices ishte arena ku performuan 22 ansamble artistike nga Maqenodia. Serbia, Kroacia, Kosova dhe Bullgaria.

Në kët festival, nga Tetova mori pjesë ansambli “Burimet e sharrit” të cilët kësaj rradhe i dhanë shansin e konkurimit grupit të dytë, pasi ai i pari ka udhëtuar në Tiranë për të performuar në një festival tjetër mbarëkombëtar.
Edhepse të rinjë për të performuar, në një festival me peshë kaq të madhe ku kanë konkuruar 22 ansamble, premtimi i dhënë nga artistët e rinj të këtij ansambli para prezantimit u realizua qindë për qindë.

Këngët dhe vallet tipologjike tradicionale që buruan nga thesari i tyre rrëmbyen jo vetëm duartrokitjet e spektatorëve por edhe mendimin e Jurisë profesioniste në përbërje: Goran Georgiev-kryetar, (profesor universitar i Fakultetit të Muzikës në Shtip, Ace Icev – (Muziolog) dhe Trajçe Atanasov (koreograf), të cilët në përfundim të festivalit, ansamblin “Burimet e sharrit” shpallën ANSAMBËL MË I MIRË I TË RINJVE.
Ky festival ishte i llojit të veçantë dhe një sprovë e madhe për ansamblin “Burimet e sharrit” sepse u promovohen tri vlera koreografike të reja të trashëgëmisë kulturore dhe materiale shqiptare,të cilat në të ardhmen pritet, të jenë bazament për prezantime nëpër festivalet që do të vijojnë gjatë këtij viti.

Kryetari i këtij ansambli z. Zilfi Aliu shprehet se ky çmim për grupin e të rinjve është shumë i madh dhe stimul për arritje të rezultateve tjera që do të evidentohen si pasuri e lakmueshme folklorike që integrojnë tradidat tona kulturore në skenën e veprimtarive folklorike./TvKoha

Popular posts from this blog

KADARE ME «KUSH E SOLLI DORUNTINËN» U NXIT SHQIPTARËVE ARMIQËSINË ME PERËNDIMIN DHE E BËN IDEATORIN E BESËS PËRDHUNUES TË MOTRËS

Novela e Ismail Kadare, «Kush e solli Doruntinën», e botuar për herë të parë në vitin 1980, mbahet si një nga kryeveprat e këtij shkrimtari. Por kjo novelë, që më pas është quajtur dhe roman, siç ka ndodhur me pjesën më të madhe të novelave të Ismail Kadare, është në fakt një projektim në të shkuarën, me bazë një legjendë të vjetër, i paradigmave ideologjike të propa­gandës së regjimit komunist, të kohës kur u shkrua kjo novelë. Më konkretisht, Kadare letrarizon, me një pro­jek­tim në të shkuarën, paradigmën izolacioniste antiperëndi­more, sipas së cilës gjendja e Shqipërisë komuniste, e kohës kur shkrua­nte autori, si e rrezikuar nga Lindja dhe Perëndimi dhe e izoluar prej tyre, qe një vazhdim i një linje të gjithkoh­shme të historisë shqiptare. Pikërisht Kadare këtë e paraqit tek novela «Kush e solli Doruntinën», e cila u botua në vitin 1980, menjëherë pas prishjes së Shqipërisë enveriane me Kinën, aleatin e vet të fundit të madh. Tash Shqipëria komu­niste i shihte si njëlloj armiq …

KUSH ESHTE HAMLETI?

Nga Profesor Alfred Uçi

Një kritik ka thënë se emrin e Hamletit e dinë të gjithë njerëzit, jo vetëm ata që e kanë lexuar tragjedinë shekspiriane ose që e kanë parë në skenë e në ekran. E me gjithë këtë, para ndërgjegjes estetike njerëzore mbetet pa përgjigje përfundimtare pyetja enigmë: Ç’është Hamleti? Nuk besojmë të ketë një figurë tjetër letrare, për të cilën të jenë zhvilluar shekuj me radhë diskutime pa fund dhe të jenë dhënë aq shumë përgjigje të mençura, të thella, origjinale, ndonëse të pamjaftueshme, se sa për Hamletin(Është llogaritur se zbërthimit të Hamletit i janë kushtuar rreth 25 mijë studime kritiko-letrare). Pyetjes së parë, mund t’i shtohet një pyetje e dytë: A mund të ketë në përgjithësi përgjigje shterruese për këtë çështje? Në përpjekjet për të dhënë shpjegime, në krye qëndron vetë drama e Shekspirit, që bart jo vetëm enigmën, por edhe mundësinë e deshifrimit të saj të saktë. Më mirë se Shekspiri, kush mund ta dinte se ç’është Hamleti! Prandaj vëmendja kryesore dre…

ISMAIL KADARE TEK «URA ME TRI HARQE» I PARAQET SHQIPTARËT SI TRIBU XHUNGLE QË EDHE URËN E PARË TË GURTË UA NDËRTUAN SLLAVËT

Novela e Ismail Kadare, «Ura me tri harqe», e botuar së pari në vitin 1978, si pjesë e triptikut (tre novela) me të njëjtin titull, dhe e ribotuar me disa ndryshime në periudhën paskomuniste (këtu i referohem botimit më të fundit, të vitit 2004), mba­het si një nga kryeveprat e Ismail Kadare. Ajo është përkthyer në shumë gjuhë të huaja, por si për të gjithë librat e Kadaresë nuk kemi të dhëna për numrin e kopjeve të botuara dhe të shitura në gjuhë të huaj. Megjithatë, edhe për aq sa është botuar dhe lexuar nga të huajt, ky libër i ka bërë një dëm të madh nacionit (kom­bit) shqiptar, se sipas këtij libri shqiptarët dalin si një popull shumë më i prapambetur se fqinjët në prag të okupimit turk (ngjarjet në novelë zhvillohen në gjysmën e dytë të shekullit XIV), që në këtë kohë nuk kanë ndërtuar as ura të thjeshta prej guri, dhe habiten kur dëgjojnë se mund të ndër­tohet një e tillë. Novela është një projektim në të shkuarën e lar­gët mesjetare e paradigmës ideologjike komuniste të kohës …